Паулу Коелю  
 
Паулу Коелю
Книги от Паулу Коелю
(Paulo Coelho)

 

Паулу Коелю е роден на 24 август 1947 г. в Рио де Жанейро в семейството на изтъкнат инженер и ревностна католичка. Още от младежките си години мечтае за артистична кариера, което не се посреща възторжено от консервативното му семейство. Коелю посещава местно йезуитско училище, където развива любов към писането. Родителите му обаче не одобряват влечението на сина си и той постепенно се отдалечава от тях, развивайки бунтарски дух. Те възприемат погрешно непостоянното му поведение и на три пъти го изпращат в клиника за душевно болни, където той претърпява различни терапии, включително електрошокова. 

Паулу Коелю никога не е бил конформист. Когато през 1968 г. в Бразилия се заражда хипи движението като реакция срещу диктаторския режим в страната, той се присъединява към него и започва да пише статии, проповядващи свобода. Коелю пише и текстове на песни, с които изкарва прехраната си. През 1973 г. става член на организация, защитаваща свободата на словото. Две години след това е арестуван заради поезията си, в която бразилската диктатура вижда заплаха.

Тези преживявания оказват огромно влияние върху живота на писателя и той решава, че има нужда от промяна. Паулу Коелю започва работа в звукозаписна компания и няколко години по-късно заема поста художествен директор в CBS, но през 1978 г. изненадващо е уволнен.

Година след това се среща със старата си позната Кристина, за която по-късно се оженва, и двамата започват да пътешестват из Европа. Там Коелю се връща към католическата вяра и през 1986 г. извървява Пътя към Сантяго, старинен маршрут между Франция и Испания, дълъг приблизително 800 км. По него поклонници стигат до испанския град Сантяго де Компостела, където се съхраняват мощите на св. Яков, покровител на Испания. След това събитие Коелю намира сили да напише първата си книга Дневникът на един маг, където описва преживяното.

През 1988 г. Паулу Коелю пише Алхимикът, която има небивал успех и 14 години по-късно е обявена за най-продаваната книга, написана на португалски език, за всички времена.

Животът е основният източник на вдъхновение за книгите на Паулу Коелю. Той се сблъсква със смъртта, преодолява лудостта, експериментира с наркотици, устоява на мъчения, занимава се с магия и алхимия, учи философия и религия, чете много, губи и възвръща вярата си, опознава болката и удоволствието от любовта и търси своето място в света. Коелю вярва, че ние носим в себе си нужната сила да открием призванието си. Неговите книги са преведени на 81 езика и са продадени в 225 милиона екзепляра по целия свят. Най-известният му роман „Алхимикът“, който е променил живота на безброй хора, държи рекорд със своите 65 милиона екземпляра.

Паулу Коелю е носител на 115 международни награди. Той е кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция, член е на Бразилската литературна академия, а от 2007 г. е пратеник на мира на ООН.


Освен с романите си Паулу Коелю е известен и със своята постоянна рубрика, която се публикува в редица престижни вестници и списания в целия свят. Авторът поддържа интензивен контакт с читателите си в своя блогwww.paulocoelhoblog.com

 

РЕЦЕНЗИИ

„Алхимикът“ е завладяващ роман, в който бразилският писател Паулу Коелю ни разказва притча, основана на не толкова сложни истини, разкрити чрез една интригуваща и приключенска история. Една нощ на овчарчето Сантяго му се присънва история за древно съкровище намиращо се на територията на далечен Египет. Той го приема като знак от съдбата и на следващия ден се отправя на път, за да преживее приключение, изпъстрено с много премеждия. По пътя си среща духовни наставници, които му се представят в различен вид – камилар, образован англичанин и много други. В една от кигите на англичанина Сантяго за пръв път се сблъсква с алхимиците – хора, които вярвали, че ако един метал се нагрява с години, той ще се освободи от индивидуалните си качества и ще се превърне в „душата на света“.

    Този роман е за хора, които имат мечти и са готови да преодолеят трудностите, макар и да не знаят точно как.

Пламен Лозанов-Хеликон Витоша

 Аз съм поредната хипнотизирана от този автор. Възползвам се от всяка свободна минута за четене - сутрешното ми пътуване за работа минава в четене на Коелю. "Единайсет минути" е книгата му, която ме грабна най-напред, а тази сутрин прочетох докрай "Алхимикът". След това продължавам с всички останали, докато не остане нито една непрочетена негова книга. Това е една мъдра и завладяващо написана книга, която ми позволява да “потъна” в душата си – много често “съкровището” е в краката ни, но ние не осъзнаваме това, докато не се случи нещо, което да ни накара да “отворим” очите си.

Очаквах нещо по-различно, но прочетеното надмина очакванията ми! Тази книга не може да бъде разказана, тя трябва да бъде прочетена .....

 Диана Иванова, Хеликон Пловдив - център

 

Посетете официалния сайт на Паулу Коелю:
www.paulocoelho.com 

Интервю с Паулу Коелю по повод на романа му `Захир` 

Паулу Коелю, специално за `Ищо е`

Отличия

Снимки на Паулу Коелю

Снимки от посещението на автора в България

 

 

Книги от Паулу Коелю  
 
стр. 1 от 3  
1 2 3
Демонът и сеньорита Прим /ново издание/
Бестселър
Автор: Паулу Коелю
Корична цена: 18.00 лв.
виж още
14.40 лв.
Поръчай

Вероника решава да умре /ново издание/
Бестселър
Автор: Паулу Коелю
Корична цена: 18.00 лв.
виж още
14.40 лв.
Поръчай

Единайсет минути /ново издание/
Бестселър
Автор: Паулу Коелю
Корична цена: 18.00 лв.
виж още
14.40 лв.
Поръчай

Изневяра /ново издание/
Бестселър
Автор: Паулу Коелю
Корична цена: 18.00 лв.
виж още
14.40 лв.
Поръчай

Хипи
Бестселър
Автор: Паулу Коелю
Корична цена: 18.00 лв.
виж още
14.40 лв.
Поръчай

Петата планина /ново издание/
Бестселър
Автор: Паулу Коелю
Корична цена: 15.00 лв.
виж още
12.00 лв.
Поръчай

Алхимикът /ново издание/
Бестселър
Автор: Паулу Коелю
Корична цена: 16.00 лв.
виж още
12.80 лв.
Поръчай

Шпионката
Бестселър
Автор: Паулу Коелю
Корична цена: 17.00 лв.
виж още
13.60 лв.
Поръчай

Изневяра
Бестселър
Автор: Паулу Коелю
Корична цена: 18.00 лв.
виж още
14.40 лв.
Изчерпана

Алхимикът (специално издание)

Автор: Паулу Коелю
Корична цена: 14.00 лв.
виж още
11.20 лв.
Изчерпана
стр. 1 от 3  
1 2 3