Правилата на мисленето  
 
Правилата на мисленето
Правилата на мисленето
(Rules of Thinking)
Автор: Ричард Темплар
Страници: 232
Корица: мека
ISBN: 978-954-769-481-1
Корична цена: 17.00 лв.
13.60 лв.
Поръчай
 

Превод: Милко Стоименов

 

Чисто нови правила: научете се как да мислите задълбочено, да вземате по-добри решения и да разрешавате проблеми. Открийте правилата на мисленето!

Всички завиждаме на талантливите мислители. Те имат най-добрите идеи, взимат най-умните решения, не робуват на предразсъдъци и никога не са нерешителни.

Дали тези хора знаят нещо неизвестно на нас, останалите? Можем ли и ние да се научим? Отговорът определено е ДА. Те познават Правилата на мисленето.

Тези правила са водещи принципи, които ще ви помогнат да вземате по-мъдри решения, да спрете да отлагате и да избягвате грешките. Да откривате нови варианти, да поддържате мозъка си активен, да сте по-креативни и да имате повече щастливи, здравословни мисли.

 

Откъс:

 

Правило №1

 

Избягвайте безкрайното ехо

 

Когато сте били малки, не сте разсъждавали самостоятелно, а сте правили това, което родителите ви кажат. Възприемането на ценностите и принципите на родителите е неизменна част от битието на всяко дете. Но когато то порасне, започва да открива, че неговите учители следват малко по-различен набор от правила, а неговите приятели в училище изповядват мнения и ценности, които са още по-различни. Затова порасналото дете започва да променя предишните си възгледи и да възприема други, заимствани от съученици или приятели, които разсъждават по различен начин от неговите родители. Когато човек е млад, вероятно обмисля внимателно тези неща.

Разбира се, много лесно и удобно е да общувате само с хора, които, общо взето, разсъждават като вас. Когато офор­мяте ценностната си система, търсите хора със сходни възгледи. Когато някой изрази мнение, което съвпада с вашето, това подхранва самочувствието ви, подсилва усещането, че сте прави, утвърждава гледната ви точка, помага да се почувствате на мястото си. Това е много приятно. Можете да прекарате известно време заедно и всеки от вас ще усети, че другият споделя възгледите му, ще почувства неговата подкрепа и своята правота. Ще намерите партньор, който разсъждава като вас, може да намерите и приятели, които да приличат на вас, и да работите на място, където всички да мислят като вас.

Тъкмо това наричам безкрайното ехо. Да, то ви помага да се чувствате комфортно или да се утвърдите в дадена общност, но ви пречи да бъдете самите себе си. Всеки във вашия свят гласува като вас, подкрепя същите каузи, изповядва същите вярвания, ценности, предразсъдъци, всички вие принадлежите към една и съща социална медия, към една и съща онлайн група.

Става все по-трудно и по-трудно да мислите различно. На практика вие сте се лишили от възможността да погледнете на света по друг начин, освен може би за да се съгласите всички заедно колко грешно разсъждават останалите и да се поздравите за собствената си мъдрост и правота. Това означава, че не желаете да променяте възгледите си, защото приятелите ви ще заявят, че вие не сте прави, а това няма да ви бъде приятно.

И все пак светът е пълен с хора, които не са съгласни с вас по всеки въпрос. Сигурно рядко ги срещате, но възможно ли е всички те да грешат? Някои от тях са интелигентни като вас и имат не по-малко основания да изповядват своите възгледи. А може би дори повече – защото вие сте престанали да разсъждавате самостоятелно и сте предпочели груповото мислене, където вашите възгледи са всъщност колективни и където вече не ви се налага да се справяте с предизвикателства. Вие вече не сте само­стоятелна личност. Неволно сте се превърнали в своего рода... овца.

Искате ли да следвате Правилата на мисленето, трябва да разтърсите статуквото, да разширите мирогледа си, да започнете да изслушвате чуждите идеи с отворен ум. Един от най-добрите начини да го постигнете е като започнете да подбирате приятелите въз основа на онова, което представляват като личности, а не въз основа на това, в което вярват. Поставете си за цел да се сдобиете с приятели на различна възраст, с различна култура, с различен произход, от различни обществени прослойки. Когато се озовете сред тях, те ще ви помогнат да поглед­нете на света по по-нюансиран начин и ако възгледите ви не съвпаднат с част от техните – защото не всички хора са еднакви, – ще ви се наложи да поразсъждавате самостоятелно.

 

Създайте си приятели въз основа на това,

което представляват като личности,

а не на това, в което вярват.

 Подобни книги  
Добрите новини за вредните неща. Лошите новини за полезните неща

Автор: Джеф Уилзър
Корична цена: 17.00 лв.
виж още
Правилата на хората: личен кодекс за успешно общуване

Автор: Ричард Темплар
Корична цена: 17.00 лв.
виж още
Правила за нарушаване

Автор: Ричард Темплар
Корична цена: 17.00 лв.
виж още
13.60 лв.
Поръчай
13.60 лв.
Поръчай
13.60 лв.
Поръчай
Други книги от този жанр  
Съседката милионерка

Автор: Томас Станли
Корична цена: 9.00 лв.
виж още
Добрите новини за вредните неща. Лошите новини за полезните неща

Автор: Джеф Уилзър
Корична цена: 17.00 лв.
виж още
Правилата на мисленето

Автор: Ричард Темплар
Корична цена: 17.00 лв.
виж още
7.20 лв.
Изчерпана
13.60 лв.
Поръчай
13.60 лв.
Поръчай