„Ако Ницше беше нарвал“ или какво разкрива интелектът на животните за глупостта на хората

Сподели:

Интервю с преводача на книгата Милко Стоименов в предаването Радиокафе по БНР

Блестящият учен Джъстин Грег задава провокативни, екзистенциални и морални въпроси с новата си книга „Ако Ницше беше нарвал“. Смеейки се на всяка страница, читателят търси отговорите.

Щяхме ли да живеем по-добре, ако бяхме нарвали или грешките на хората се дължат на удивителния и изключително сложен човешки ум?

В голяма степен успехите на човечеството не ни правят по-щастливи в сравнение с други биологични видове, казва Джъстин Грег в книгата си, която от 25 април е на българския книжен пазар в превод на Милко Стоименов.

Пред Радио София Стоименов разказа, че Джъстин Грег е изключително нестандартен човек – той е доктор по психология, прави изследвания върху делфините и животните, пише статии и книги, член е на музикална група, озвучава анимационни филми.

В своята книга, Джъстин Грег предоставя научни изследвания, факти и анализи, които ни карат да погледнем с друго око на животните, добавя Милко Стоименов.

„Въпреки безспорните разлики, дори да приемем превъзходството на хората над животните, аз ще дам пример. Ако имате куче, разхождате се с него в парка и чувате шум зад някой храст. Каква ще е реакцията на човека? Той ще използва своя интелект, ще направи причинно-следствени връзки, ще предположи какво може да се е случило и най-вероятно ще спре. Кучето няма тези когнитивни способности, то ще реагира на базата на асоциация – шум – опасност и ще стигне до същото решение като човека по много бърз път. Не му е нужна нито памет, нито интелект“.

Преводачът разказа и за друго изследване за анализ на рентгенови снимки, в което се оказва, че гълъбите могат да откриват поразени от рак тъкани по-точно от рентгенолозите.

В книгата ще разберем още любопитни факти, които звучат невероятно, но са взети от реални научни експерименти. Например, че слоновете обичат да си пийват, а пчелите боравят с топчета като истински футболисти.

Целият разговор е достъпен на следния линк.

Scroll to Top