Интервю с Лий Чайлд

Сподели:

Английският писател Лий Чайлд говори с БиБиСи преди излизането на двайсет и втория трилър от поредицата за Джак Ричър, „Точно в полунощ“.

– Някой като мен никога няма да спечели Нобеловата награда… това не е литература на почит, а развлечение, – казва Чайлд. – В днешно време книгата има много конкуренти – интернет, компютърни игри, филми. Опитвам се да си представя 25-годишен човек някъде по света. Те имат много избор и книгата трябва да заслужи мястото си. Трябва да приковете вниманието им с историята.

Както и се очаква от създателя на бившия военен полицай Джак Ричър, Чайлд иска да защити своя жанр, но не желае да звучи претенциозно. Той има фенове и се опитва да ги забавлява.

Като писател на трилъри англичанинът може би никога няма да бъде приет от някои литературни критици. Но Чайлд вярва, че добре написаните популярни книги винаги са имали важна цел.

– В някакъв момент сме започнали да разказваме истории за неща, които не са се случили. Това е карало хората да се чувстват по-силни и малко по-уверени в себе си, което им е помагало да оцелеят.

Очаквайте „Точно в полунощ“ на 16 ноември.

Можете да прочетете цялата статия тук.

Scroll to Top