Карън Кливланд: Когато родих, ЦРУ мина на заден план

Сподели:

Карън Кливланд срещнала бъдещия си съпруг точно когато започнала работа в ЦРУ. Въпреки че се радвала истински на любовта, тя признава, че в началото на моменти изпитвала мрачни подорения към новия човек в живота си. Като анализатор в ЦРУ Карън била многократно предупреждавана, че чуждото разузнаване може да се опита да стигне до нея по много личен начин.

„Ами ако е прекалено добър, за да е истински, и просто не е този, за когото се представя?“ – се тревожела тя.

Въпреки че очевидно с времето опасенията ѝ отминали, споменът се превърнал във вдъхновение за дебютния ѝ роман „Трябва да знам“. В него Вивиан Милър, анализатор в ЦРУ, открива снимка на своя предан съпруг в компютъра на руски шпионин и се изправя пред факта, че може би е женена за внедрен чужд агент.

Кливланд пише „Трябва да знам“ през 2016 г., по време на годината, когато е в отпуск по майчинство от ЦРУ след раждането на втория син. В САЩ майчинството е неплатено.

„Бях стигнала до онзи момент, в който се нуждая от промяна. – спомня си Карън. – Болезнено е с години всеки ден да мислиш за тероризъм. След като вече имах деца, се нуждаех от по-гъвкав график – той обаче не е възможен в разузнаването. Няма как да си работиш от вкъщи. Тогава разбрах, че ми се занимава с писане.“

И за „Трябва да знам“, и за новия си роман „В безопасност“ Карън черпи вдъхновение и от опита си като анализатор в ЦРУ, и от опита си като майка. Именно сблъсъкът между тези две роли е в центъра на сюжета на „В безопасност“. Специален агент Стефани Мадокс е шеф на отдел „Вътрешни разследвания” във ФБР. Тя е безкомпромисна към злоупотребата с власт сред служителите на Бюрото и през ум не ѝ минава, че самата тя би имала причина да злоупотреби със собствения си пост.

Стефани, е готова на всичко за седемнайсетгодишния си син и е шокирана, когато той оказва разследван за принадлежност към опасна анархистка групировка. Принципите на Стефани влизат в пряк конфликт с майчинския ѝ инстикт и желанието да разбере истината преди разследващите и да защити сина си.

За разлика от героинята в романа си, Карън Кливланд никога не е имала колебание кой е нейният приоритет – тя избира децата пред ЦРУ и сменя професията си.

„Едно от любимите ми неща в онази работа беше усещането, че носи промяна. Страхотно е, когато нещо, върху което си работил, стигне до бюрото на президента – признава тя. – Преди да родя, се чувствах на първо място анализатор в ЦРУ и на второ съпруга. Но след децата приоритетите ми се пренаредиха съществено – станах на първо място майка, а ЦРУ мина на заден план.

Scroll to Top