Кристин Димитрова номинирана за литературните награди „Перото“ 2023

Сподели:

Романът ѝ "Ще се върна за теб" е в дългия списък в категория "Проза"

Вече е ясен т.нар. дълъг списък за наградите „Перото“ 2023 г., които Националният център за книгата и едноименният литературен клуб в НДК връчват от 2015-та година насам. Според регламента първоначално журито излъчва по шест автори и преводачи в категориите, сред които избира трима номинирани, а на официалната церемонията, която ще се проведе на 2 ноември тази година, обявява финалния победител.

Кристин Димитрова с „Ще се върна за теб“ (2022) е номинирана в дългия списък в категория „Проза“. Романът е за любовта, която дава и отнема. За егоизма и употребата на другите. За самотата и скиталчеството. За завръщането у дома, каквото и да означава това.

Кристин Димитрова е писател, поет и преводач. Нейните книги, сред които стихосбирката „Поправка на талисмани“, романът „Сабазий“ и сборниците с разкази „Тайният път на мастилото“, „Като пристигнеш, обади се“ и „Ще се върна за теб“ са сред големите събития в модерната българска литература. Тя е ловък разказвач, в центъра на чието писане са парадоксите, илюзиите, съдбовните обрати, комичността и трагедиите, съпътстващи живота ни. Нейни книги са издадени в повече от 7 страни, а разказите и стиховете ѝ са публикувани на 28 езика в 38 държави.

Безспорно, Кристин Димитрова е от най-значимите съвременни автори, напълно разпознаваем и напълно неподражаем.

Марин Бодаков

Кристин Димитрова е сред онези български писатели, които се вълнуват от екзистенциалното… И то на език, който умее да бъде лаконичен, да напряга до непоносимост емоциите и в същото време с един детайл да ги преобръща в другата им крайност.

Амелия Личева

Scroll to Top