Непокорната предизвиква фашистката власт

Сподели:

Откъс от рецензията на Христо Блажев в "Книголандия"

Нещата, които обясняваше тя, бяха едновременно прости и загадъчни като движението на планетите и образуването на планините,
но скрити от срама и недомлъвките на възрастните, които ги правеха забранени и потайни, и затова интересни.

Периодът между двете световни войни в Италия е особено интересен, но не се сещам за книги, в които се описва налагането на фашизма, изключая “Мусолини. Синът на века” на Антонио Скурати, но у нас е издаден само първият том, който обхваща годините между 1919 и 1925 г. “Непокорната” на Беатриче Савиони се развива цяло десетилетие по-късно, когато фашистката власт е неоспорима, затова и толкова по-впечатляващо е началото с драматичната сцена за две момичета, които се опитват да скрият труп с фашистка значка на гърдите. Как се стига до този момент на насилие – това е историята, която предстои да бъде разказана.

Двете момичета наглед не би трябвало да се познават дори. Франческа е дете, което е осигурено с всичко, докато баща ѝ се стреми всячески да спечели благоразположението на фашистите, за да получава поръчки за бизнеса си. Мадалена е нещо много различно, тя е свободолюбиво хлапе от бедните слоеве, наричана е от околните Злосторницата, защото се смята, че носи нещастие на всеки, който я доближи. Тя дружи с две смели момчета и заедно изпитват границите на възможното и търпението на възрастните. Франческа е привлечена неудържимо от това момиче, от всичко, което тя е и което прави – обратното на нейния затворен, скучен и ограничен свят. През тяхната необикновена дружба, преодолените предизвикателства и справянето с неизбежните драми Салвиони описва духа на епохата, начина, по който функционира фашистката държава, и кой печели и кой губи от властта на партията. Наоколо се носи тътнежът на разгаряща се война в Етиопия, италианците мечтаят за своя колониална империя, но смазващата пропаганда не е достатъчна за успехи на бойното поле. Сложно и разделно време е, а и двете момичета трябва да се справят с драми в своите семейства, които ще ги изправят срещу всичко и всички, особено след като имат смелостта да се опълчат публично на почитта към Дучето и неговата партия.

“Непокорната” определено носи силен феминистки привкус с акцента на бунта на млади момичета срещу тоталитарен политически режим, който ясно им отрежда каква трябва да е ролята им в обществото. Салвиони проследява сложната и лъкатушеща линия на укрепването на едно детско приятелство, оцветено и с първите любовни увлечения, но по-важен е историческият фон, на който те се оказват въвлечени в наглед обречена битка. 

Scroll to Top