„При входа на морето“ на Емилия Дворянова стана роман на годината

Сподели:

„При входа на морето“ на Емилия Дворянова спечели наградата за роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България“. На специална церемония в зала 7 на НДК единствената дама сред номинираните грабна първото място, за което получи художествен диплом и парична премия в размер на 11 000 лева.

“Чувствам се изключително щастлива и бих искала да благодаря на журито и на НДФ “13 века България”. Хубаво е, че има такива награди, иначе литературата съвсем ще изтлее”, каза наградената непосредствено след като името й бе съобщено от председателя на журито, определило тазгодишния победител – проф. Миглена Николчина. “Задачата ни беше трудна, но имаше хармония при обсъждането на творбите и всичките шест финалисти получиха поне по 3 гласа, така че не се е налагало да има дебати и върху това”, сподели проф. Николчина.

Лично директорът на Двореца Мирослав Боршош откри тържествената церемония с думите “Няма да крия, че съм радостен като домакин това събитие. От една седмица Дворецът прилича на книга, а дните от тази седмица са сякаш страници, които са изписани с много интересни и вълнуващи срещи с писатели, с техните читатели и с много продадени романи, включително български. Днешният ден е една такава страница, която ще изпишем с една от най-големите литературни награди и се радвам, че това се случва в Двореца”, каза Боршош. Той добави, че наградите са важно нещо, заради славата и блясъка, който носят, но и шестимата номинирани автори знаят, че те отминават, а остават книгите.

Изпълнителният директор на УС на НДФ “13 века България” проф. Греди Асса също присъства на церемонията, представяйки журито в състав: проф. Миглена Николчина (председател), проф. Клео Протохристова, проф. дин Иван Еленков, доц. Бойко Пенчев и г-н Емил Андреев и пожела на всички номинирани автори бъдещи успехи. “Бих искал да благодаря на г-н Боршош за предоставеното удоволствие за това, че книгата наистина премина прага и влезе в НДК като у дома си”, категоричен бе проф. Асса. 


СПИСЪК НА НОМИНИРАНИТЕ

Журито избра победителят измежду романите, издадени през 2014 г. и кандидатствали пред Фонда, следните финалисти (по азбучен ред):

1. „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов, изд. „Жанет 45“

2. „Отвътре“ на Радослав Парушев, изд. „Сиела“

3. „Осияние днес“ на Красен Камбуров, изд. „Летера“

4. „Понякога ангели“ на Емил Тонев, изд. „Хермес“

5. „При входа на морето“ на Емилия Дворянова, изд. „Обсидиан“

6. „Разглобено лято“ на Людмил Тодоров, изд. „Жанет 45”

Източник: Национален дворец на културата

Scroll to Top