Стив Бери: „Няма да убия Котън Малоун“

Сподели:

Когато някой ми каже: „Прочетох книгата ти, забравих за проблемите си за известно време, прекарах си чудесно“, това е най-добрият комплимент, който може да се направи на писател.“

„Вчера ме попитаха дали ще убия Котън Малоун – разказва писателят Стив Бери в интервю за First Coast News. – Не, защо бих го направил? В това няма никакъв смисъл! Ще го запазя. Догодина Котън ще се завърне и действието ще се развива в Германия. А в момента пиша книгата, която ще се появи на пазара пред 2022 г.

Обратно в настоящето, Стив Бери описва какво стои в основата на новоизлезлия му роман „Варшавски сенки“: „Нещо от миналото, нещо изгубено, нещо истинско, което все още има значение днес. Нещо което ме изненада, когато го открих. И се надявам, че ще изненада и читателите“.

Действието се развива в Полша, която авторът нарича „едно от любимите ми места на света“. Бил е три пъти там и дълго е търсил подходяща история, за да сбъдне желанието си да пише за тази държава. Възхищава се от полската история и обещава на читателите да научат много от „Варшавски сенки“.

Сюжетите на Стив Бери по правило стъпват на сериозна историческа основа. И за да бъде тя научно достоверна, писателят всеки път отделя около 18 месеца за сериозно проучване. Използва около 4000 източника, основно книги.

Но той не пише просто исторически романи. Пише исторически трилъри. 

„Четеш трилър и знаеш, че случващото се не е истина, но искаш да е възможно най-близо до реалността. Точно това се старая да постигна. Трилърът ти позволява да поскиташ някъде, да се забавляваш. Когато някой ми каже: „Прочетох книгата ти, забравих за проблемите си за известно време, прекарах си чудесно, беше много забавно.“, това е най-добрият комплимент, който може да се направи на писател.“

Цялото интервю можете да видите тук.

Scroll to Top