Меган Абът

/Megan Abbott/

Меган Абът е американска писателка, автор на трилъри. Тя е родена през 1971 г. в Детройт. Завършва Мичиганския университет. Продължава образованието си в Нюйоркския университет, където получава докторска степен по английска и американска литература с дисертация, изследваща творчеството на Реймънд Чандлър, Честър Хаймс и Джеймс М. Кейн.

Меган Абът започва да пише, вдъхновена от класическите филми и книги в жанра ноар. Именно от тях са повлияни и първите ѝ три романа – Die a Little (2005), The Song is You (2007) и Queenpin (2007). В следващите си книги Абът решава да се фокусира върху нещо по-различно: живота на тийнейджърите в предградията, и по-специално, „гадните момичета“ (фраза, превърнала се в нарицателно след излизането на филма със същото заглавие). Това е водещата тема в романите ѝ The End of Everything („Краят на всичко“), Dare Me, както и в бестселъра You Will Know Me (2016).

Меган Абът е носител е на редица награди за криминална литература. Освен писател е и сценарист. Тя е част от екипа на популярния сериал „Нюйоркска комбина“ с участието на Джеймс Франко и Маги Джиленхол, продуциран от HBO.

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Краят на всичко
Краят на всичко
Меган Абът
Scroll to Top