Меган Абът

/Megan Abbott/

Меган Абът е американска писателка, носител на наградата „Едгар“, на Международната награда на авторите на трилъри, на наградата на критиците на сп. „Странд“ и други. Нейни материали са публикувани в „Уолстрийт Джърнъл“, „Ню Йорк Таймс“, „Гардиън“, сп. „Лос Анджелис Таймс“, „Лос Анджелис Ривю ъф Букс“, „Белийвър“.

Родена е през 1971 г. близо до Детройт. Завършва английска литература в Мичиганския университет и получава докторска степен по английска и американска литература от Нюйоркския университет с дисертация, изследваща творчеството на Реймънд Чандлър, Честър Хаймс и Джеймс М. Кейн.

Авторката започва да пише, вдъхновена от класическите филми и книги в жанра ноар. Именно от тях са повлияни и първите ѝ три романа – Die a Little (2005), The Song is You (2007) и Queenpin (2007). В следващите си книги Абът решава да се фокусира върху нещо по-различно: живота на тийнейджърите в предградията, и по-специално, „гадните момичета“ (фраза, превърнала се в нарицателно след излизането на филма със същото заглавие). Това е водещата тема в романите ѝ The End of Everything („Краят на всичко“), публикуван от „Обсидиан“, Dare Me, както и в бестселъра You Will Know Me (2016).

Освен писател е и сценарист. Тя е част от екипа на популярния сериал „Нюйоркска комбина“ (The Deuce) с участието на Джеймс Франко и Маги Джиленхол, продуциран от HBO. Две години по-късно става ко-създател и изпълнителен продуцент на сериала Dare Me по едноименния ѝ роман.

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Пази се от мен
Пази се от мен
Меган Абът

17.00 лв.

Краят на всичко
Краят на всичко
Меган Абът
Scroll to Top