Весна Голдсуърди

/Vesna Goldsworthy/

Весна Голдсуърди е писателка, журналистка и университетска преподавателка. Родена е в Белград през 1961 г., но се омъжва за британски дипломат и се мести в Лондон в средата на 80-те години. Преди да започне да пише, е работила като редактор в няколко издателства, а след това и като продуцент и водещ в международната секция на Би Би Си.

Голдсуърди става известна още с дебютната си книга – „Измислянето на Руритания. Империализмът на въображението“ (1998), която изследва формирането на образа на Балканите в британската литература. Почти десетилетие по-късно се появят мемоарите ѝ (Chernobyl Strawberries), а след това и първата ѝ стихосбирка (The Angel of Salonika). И трите произведения са широко превеждани, а „Измислянето на Руритания“ се смята за основополагащо изследване в изучаването на балканската и европейската идентичност и е включено в програмата на много университети по цял свят.

Не по-малко впечатляващ е и първият роман на Голдсуърди: „Горски“, вдъхновен от „Великият Гетсби“, който излиза на пазара през 2015 г. и вече е преведен на 15 езика.

Освен успешен автор Голдсуърди е и преподавател по творческо писане и английска литература.

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
-20%
Горски
Горски
Весна Голдсуърди

12.00 лв.

Scroll to Top