Алън Грийнспан

/Alan Greenspan/

Алън Грийнспан е американски икономист, председател на Федералния резерв на САЩ в продължение на деветнайсет години (1987 – 2006). Въпреки че демонстрира впечатляващи математически умения още петгодишен, първоначално Грийнспан решава да се занимава с музика. Започва да учи в „Джулиард“ и обикаля страната с оркестъра на Хенри Джероум, в който свири на саксофон и кларинет. По-късно получава бакалавърска и магистърска степен по икономика от Нюйоркския университет, след което става докторант в Колумбийския университет под ръководството на икономиста Артър Бърнс – председател на Резерва по времето на Ричард Никсън и Джими Картър.
През 1952 г. Грийнспан се запознава с Айн Ранд. Силно повлиян от идеите ѝ за радикалния егоизъм и капитализма, по нейно настояване в края на 60-те се включва в кандидатпрезидентската кампания на Никсън, а след това става икономически съветник на Джералд Форд.
През 1987 г. Роналд Рейгън го назначава за председател на Федералния резерв.

По време на управлението си Грийнспан успява да защити икономиката на страната от неблагоприятни външни фактори и да насърчи растежа. Заради влиянието си върху световните финанси е удостоен с много отличия, сред които почетно рицарско звание от кралица Елизабет II и френския орден на Почетния легион.

През 2007 г. излизат мемоарите на Грийнспан – „Епоха на турбулентност“ (The Age of Turbulence: Adventures in a New World ).

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
-15%
Епоха на турбулентност
Епоха на турбулентност
Алън Грийнспан
Scroll to Top