Ерика Джонг

/Erica Jong/

Американската писателка и поетеса Ерика Джонг има двайсет и шест издадени книги, сред които единайсет романа, седем стихосбирки, седем нехудожествени книги и антология. Също така има безброй статии в списания и вестници като The New York Times, The Sunday Times of London, Elle, Vogue, The New York Times Book Review и The Wall Street Journal.

Завършила е английски език (бакалавърска степен) в колежа „Бърнард“ в Ню Йорк и английска литература (магистърска степен) в Колумбийския университет. Първият ѝ роман „Страх от летене“ е преведен на 45 езика, сред които китайски и арабски. От него са продадени над 37 милиона екземпляра по целия свят. Романът вади на бял свят онези мисли на жените, които те до скоро не са изразявали на глас, и разбива на прах общоприетите представи за брака и сексуалността. Джонг въвежда героинята Изадора Уинг, която до голяма степен е вдъхновена от самата нея и която се завръща години по-късно в засега последния ѝ роман „Страх от умиране“.

Ерика Джонг печели много награди за литература и поезия, сред които италианските „Фернанда Пивано“ и „Зигмунд Фройд“, френската награда „Довил“ и литературната награда на ООН.

Най-силната страна на писането на Ерика е нейният кураж. Тя говори открито за своите демони и за постоянната неувереност в самата себе си. Осмелява се да извади на светло най-личните си взаимоотношения – с избухливата си майка, изпълнена с гняв, че ѝ се е наложило да жертва кариерата си на художничка, за да се грижи за семейство; с четиримата си съпрузи, сред които писател, психиатър, както и настоящият ѝ, бракорадводният ѝ адвокат, с когото са заедно от 29 години; както и с любимата ѝ дъщеря, писателката Моли Джонг-Фаст, от която има трима внуци.

В момента Ерика Джонг работи върху автобиографията си и се радва на новата вълна на интерес към книгите ѝ, както и на покани от целия свят да говори за правата на жените.

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Страх от летене
Страх от летене
Ерика Джонг

14.45 лв.

Страх от умиране
Страх от умиране
Ерика Джонг
Scroll to Top