Ерика Джонг

/Erica Jong/

Американската писателка и поетеса Ерика Джонг има двайсет и шест издадени книги, сред които единайсет романа, седем стихосбирки, седем нехудожествени книги и антология. Също така има безброй статии в списания и вестници като The New York Times, The Sunday Times of London, Elle, Vogue, The New York Times Book Review и The Wall Street Journal.

Завършила е английски език (бакалавърска степен) в колежа „Бърнард“ в Ню Йорк и английска литература (магистърска степен) в Колумбийския университет. Първият ѝ роман „Страх от летене“ е преведен на 45 езика, сред които китайски и арабски. От него са продадени над 37 милиона екземпляра по целия свят. Романът вади на бял свят онези мисли на жените, които те до скоро не са изразявали на глас, и разбива на прах общоприетите представи за брака и сексуалността. Джонг въвежда героинята Изадора Уинг, която до голяма степен е вдъхновена от самата нея и която се завръща години по-късно в засега последния ѝ роман „Страх от умиране“.

Ерика Джонг печели много награди за литература и поезия, сред които италианските „Фернанда Пивано“ и „Зигмунд Фройд“, френската награда „Довил“ и литературната награда на ООН.

Най-силната страна на писането на Ерика е нейният кураж. Тя говори открито за своите демони и за постоянната неувереност в самата себе си. Осмелява се да извади на светло най-личните си взаимоотношения – с избухливата си майка, изпълнена с гняв, че ѝ се е наложило да жертва кариерата си на художничка, за да се грижи за семейство; с четиримата си съпрузи, сред които писател, психиатър, както и настоящият ѝ, бракорадводният ѝ адвокат, с когото са заедно от 29 години; както и с любимата ѝ дъщеря, писателката Моли Джонг-Фаст, от която има трима внуци.

В момента Ерика Джонг работи върху автобиографията си и се радва на новата вълна на интерес към книгите ѝ, както и на покани от целия свят да говори за правата на жените.

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Страх от летене
Страх от летене
Ерика Джонг

Original price was: 17.00 лв..Current price is: 14.45 лв..

Страх от умиране
Страх от умиране
Ерика Джонг
Scroll to Top