Тони Морисън

/Toni Morrison/

Тони Морисън е сред най-значимите американски писатели през последните петдесет години. Родена е през 1931 г. в Лорейн, Охайо, в работническо афроамериканско семейство. Основна тема в творчеството ѝ е именно животът на чернокожите (и по-специално, на жените) в тяхната собствена общност. В едно несправедливо общество героите ѝ се мъчат да открият себе си и културната си идентичност. В романите ѝ се преплитат митичното и поетичното, които в комбинация с безпогрешния усет на Морисън за диалога придават на историите ѝ изключителна виталност и плътност.

Сред най-известните ѝ творби са „Песента на Соломон“, „Джаз“, „Сула“, „Бог да бди над детето“ и „Възлюбена“, който е екранизиран с участието на Опра Уинфри в главната роля. За този роман Морисън получава наградата „Пулицър“ през 1988 г., а няколко години по-късно се превръща в първата чернокожа жена, получила и Нобеловата награда за литература.

Морисън завършва английска литература в университета „Хауaрд“. Има и магистърска степен в същата дисциплина от Корнелския университет. Преди да започне да пише, работи като редактор в издателство Random House, където успява да проправи пътя на много чернокожи автори. Преподавала е творческо писане в редица престижни американски университети, сред които Йейл и Принстън.

Морисън умира през август 2019 г. в Ню Йорк.

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
-33%
Бог да бди над детето
Бог да бди над детето
Тони Морисън

10.00 лв.

Scroll to Top