Ромен Пуертолас

/Romain Puértolas/

Полуфранцузин, полуиспанец, Ромен Пуертолас има интересна биография. Преди да изскочи като факир на литературната сцена, е бил диджей (и още е!), композитор, учител по езици, преводач, стюард и полицейски инспектор, по-точно, специалист по фалшиви документи. Има десетки клипове с негови фокуси в YouTube. Казва, че илюзионистът Дейвид Копърфийлд много му завижда за тях и 11 пъти е блокирал сайта му.

Пуертолас е сменял жилището си 30 пъти и е живял в 3 страни, с което доказва, че пътешествията са съществена част от живота му. Наскоро е напуснал работата си във френската гранична полиция, за да се отдаде изцяло на писателска кариера в Испания.

След като историята за факира, който се прочува с бестселъра си, вижда бял свят, Пуертолас повтаря успеха на героя си – също за нула време. И дори го надминава! Веднага е преведен на 33 езика, макар и не на древния мексикански диалект айпанеко. Но в замяна на това романът му ще се филмира и той вече завършва сценария.

Пуертолас е фен на дългите заглавия. Харесва му да нарича героите си на свои приятели или на известни личности (с леки промени, както в случая със Софи Марсо). Твърди, че е написал голяма част от дебютния си роман на айфона си в обедните почивки и в метрото, а останалото на каквото му попадне – върху опаковки от дъвки, митнически декларации и дори върху ризите си. На телевизионните интервюта и срещи с читатели понякога се появява със ситно изписана от горе до долу риза. Поне не я е писал на тъмно, защото редовете са много прави.

Вторият му роман излиза през януари 2015 г. във Франция, а по-късно и в десетки други страни. И този път заглавието не е много кратко: „Момиченцето, което погълна облак колкото Айфеловата кула“. Първите рецензии за новата му книга вече излязоха и някои твърдят, че това е „Малкият принц“ на XXI век.

„Писател с голямо сърце и страхотно чувство за хумор. Литературен феномен!“

Индипендънт

www.romainpuertolas.com

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Момиченцето, което погълна облак колкото Айфеловата кула
Момиченцето, което погълна облак колкото Айфеловата кула
Ромен Пуертолас

Original price was: 16.00 лв..Current price is: 13.60 лв..

Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА
Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА
Ромен Пуертолас
Scroll to Top