Алън Фолсъм

/Allan Folsom/

Алън Фолсъм е американски писател, автор на трилъри. През 1993 г. успява да продаде правата за дебютния си роман за рекордните по онова време два милиона долара. За издателите сделката си заслужава: „Денят след утре“ излиза година по-късно и веднага се превръща в бестселър в САЩ. Продадени са над един милион екземпляра, а романът е преведена на двайсет и пет езика.
Фолсъм е автор на още четири трилъра: „Ден за изповед“ (1998), „Претендентът“ (2004), „Завещанието на Макиавели“ (2006) и „Протоколът „Адриан“ (2009).
Преди да започне да се занимава с художествена литература, Фолсъм е работил като оператор, филмов редактор и сценарист. Опитът му в киното и телевизията проличава и в романите му, които критиката определя като изключително „визуални“. Самият Фолсъм споделя, че освен киното влияние са му оказали и писатели като Артър Конан Дойл, Дашиъл Хамет и Луис Л’Амур.
Алън Фолсъм е роден през 1941 г. в Орландо, Флорида, но скоро след това семейството му се мести в Бостън. Завършва „Комуникации“ в Бостънския университет в средата на 60-те и заминава за Калифорния, където се надява да си намери работа като сценарист. Същинският успех обаче идва почти трийсет години по-късно, когато започва да пише трилъри.
Фолсъм умира през 2014 г. след дългогодишно боледуване.

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Протоколът „Адриан“
Протоколът „Адриан“
Алън Фолсъм
Завещанието на Макиавели
Завещанието на Макиавели
Алън Фолсъм
Претендентът
Претендентът
Алън Фолсъм
Денят след утре
Денят след утре
Алън Фолсъм
Ден за изповед
Ден за изповед
Алън Фолсъм
Scroll to Top