Халед Хосейни

/Khaled Hosseini/

Халед Хосейни е роден през 1965 г. в Кабул, Афганистан. Баща му е дипломат, а майка му преподава фарси и история в кабулска гимназия. През 1976 г. преназначение от Министерството на външните работи изпраща семейството в Париж. Те възнамеряват да се приберат у дома през 1980 г., но родината им преживява кървав комунистически преврат и нахлуване на Съветската армия. Хосейни получават политическо убежище в САЩ и през 1980 г. се местят в Калифорния.

Халед Хосейни завършва биология и медицина и осем години практикува като лекар вътрешни болести. През 2001 г., все още като практикуващ лекар, започва да пише първия си роман – „Ловецът на хвърчила“. Той излиза на пазара през 2003 г. и се превръща в международен бестселър, издаден в 38 държави.

Днес Хосейни е един от най-прочутите автори в света. Неговите книги „Ловецът на хвърчила“„Хиляда сияйни слънца“„А планините ехтяха“ и „Молитва към морето“ са издадени в над 70 държави. От тях са продадени над 40 милиона екземпляра.

От 2006 г. Хосейни е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН. Той е също така основател на фондация „Халед Хосейни“, която осигурява хуманитарна помощ за афганистанци.

Живее в Северна Калифорния със съпругата и двете им деца.

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Корица на юбилейното издание на Ловецът на хвърчила
Ловецът на хвърчила (юбилейно издание)
Халед Хосейни

19.55 лв.

А планините ехтяха
А планините ехтяха
Халед Хосейни

18.70 лв.

Хиляда сияйни слънца
Хиляда сияйни слънца
Халед Хосейни

18.70 лв.

Молитва към морето
Молитва към морето
Халед Хосейни
Ловецът на хвърчила
Ловецът на хвърчила
Халед Хосейни
Scroll to Top