Халед Хосейни

/Khaled Hosseini/

Халед Хосейни е роден през 1965 г. в Кабул, Афганистан. Баща му е дипломат, а майка му преподава фарси и история в кабулска гимназия. През 1976 г. преназначение от Министерството на външните работи изпраща семейството в Париж. Те възнамеряват да се приберат у дома през 1980 г., но родината им преживява кървав комунистически преврат и нахлуване на Съветската армия. Хосейни получават политическо убежище в САЩ и през 1980 г. се местят в Калифорния.

Халед Хосейни завършва биология и медицина и осем години практикува като лекар вътрешни болести. През 2001 г., все още като практикуващ лекар, започва да пише първия си роман – „Ловецът на хвърчила“. Той излиза на пазара през 2003 г. и се превръща в международен бестселър, издаден в 38 държави.

Днес Хосейни е един от най-прочутите автори в света. Неговите книги „Ловецът на хвърчила“„Хиляда сияйни слънца“„А планините ехтяха“ и „Молитва към морето“ са издадени в над 70 държави. От тях са продадени над 40 милиона екземпляра.

От 2006 г. Хосейни е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН. Той е също така основател на фондация „Халед Хосейни“, която осигурява хуманитарна помощ за афганистанци.

Живее в Северна Калифорния със съпругата и двете им деца.

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Ловецът на хвърчила
Ловецът на хвърчила
Халед Хосейни

16.00 лв.

А планините ехтяха
А планините ехтяха
Халед Хосейни

17.60 лв.

Хиляда сияйни слънца
Хиляда сияйни слънца
Халед Хосейни

17.60 лв.

Молитва към морето
Молитва към морето
Халед Хосейни
Scroll to Top