Дейвид Балдачи: Четенето е средство за справяне с пандемията.

Сподели:

Изправени сме пред огромно предизвикателство – и в личен, и в икономически план. Всичко по света e спряло, границите са затворени, инструктират ни да спазваме социална изолация и да си останем по домовете. Искам да ви кажа следното: можем да оцелеем от Ковид-19, като правим две неща – като стоим настрана едни от други и в същото време сме заедно.

Израснах през 60-те и 70-те в расово разделения Юг. Можех просто да приема, че това положение е нормално. Спасиха ме книгите. Марк Твен е казал, че пътуването разрушава предразсъдъците. Като дете нямах възможност да пътувам, но постъпвах по следващия най-добър начин – ходех в библиотеката и четях за хора, които не са изглеждали като мен, не са се хранили като мен, не са се обличали като мен и не са говорели като мен.

Но всички ние споделяме нещо общо – това, че сме хора. Отделете си малко време и се потопете във въображението на някой друг. Авторът може и да не живее във вашата страна и да не пише на вашия език, но на страниците на книгата ще ви сближава едно:  принадлежността ви към човечеството. Във времена на заплаха и борба това може да ви помогне да се почувствате по-добре.

В добри времена книгите са чудесно забавление, а в трудни могат да се окажат най-добрите приятели. Затова излезте да видите света по безопасен начин – чрез книгите. Бъдете умни и слушайте своите здравни специалисти. Ще се видим с вас, след като това приключи. Благодаря ви, че ме изслушахте.

Източник

Scroll to Top