„Детският влак“ от Виола Ардоне скоро и филм

Сподели:

Филмовата адаптация ще е факт до края на годината по „Нетфликс“.

От стрийминг платформата „Нетфликс“ обявиха, че продукцията на Palomar по бестселъра „Детският влак“ от Виола Ардоне ще излезе до края на 2024 година. Режисьор е Кристина Коменчини, отличена през годините с италианските награди „Златен глобус“, „Сребърна лента“ за най-добър дебют, филм или сценарий. В главните роли ще видим Барбара Ронки, Серена Роси, Кристиан Червоне и Стефано Акорси.

Книгата ни запознава с драматичната история на Америго. Годината е 1946 г., а малкият Америго живее в Неапол – в разбитатата от Втората световна война Южна Италия. Вече война няма, но наследството ѝ е навсякъде около него – бедност и безработица. Баща му е заминал за Америка, а Амери и майка му са сред многото хора, съществуващи на ръба на оцеляването.

Неслучайно отчаяната Антониета приема скандализиралото града предложение на Комунистическата партия към всички бедни семейства – да им даде детето си за няколко месеца. Обещанието е малките и гладни деца да бъдат изпратени с влак в приемни семейства в по-богатата Северна Италия и по този начин да изкарат добре зимата, да се учат, да опознаят един по-уреден свят и да открият нови възможности за бъдещето си.

Авторката Виола Ардоне споделя: „Събрах спомените на един много възрастен господин, който ме дари с тази история и бях силно заинтригувана, защото не можех да повярвам, че е било възможно това изпращане с влака да е засегнало толкова голям брой деца. От цяла Южна Италия в годините между 1945 и 1952 г. се изчислява, че са заминали 70 000 деца, като 10 000 са били от Неапол. Когато осъзнах важността на този исторически факт, исках да го документирам и сякаш извадих едно малко съкровище на бял свят.

Докато писах, бях толкова завладяна от текста и героите, че дори не мислех за самото издаване на романа. Така че целият успех, който последва, беше изненада, радост, но най-вече съм щастлива, че тази история, която е напълно истинска история, успя да стигне до толкова много хора“.

Романът „Детският влак“ излиза в 28 страни, носител е на редица награди, а у нас беше избран за книга на 2020 г. от книжарите от „Хеликон“.

Вижте първи трейлър на филма ТУК

Книгата можете да разгледате ТУК

Scroll to Top