Джон Гришам: „Откраднах фактите. Така правят писателите“

Сподели:

В най-новото си телевизионно интервю за Overheard с Ивън Смит писателят разказва историята на своя трилър „Пазителите“. Той го пише, провокиран от дълбокия проблем с несправедливите присъди, а за вдъхновение използва съвсем реалния случай на Джо Брайън.

В „Пазителите“ Джон Гришам описва съвсем реалните проблеми на американската съдебна система. Той вярва, че с повече воля и с прокарването на няколко разумни закона тези проблеми могат да бъдат решени и несправедливите присъди силно да намалеят.
„Пропилените човешки животи и страданията са огромни. Историята в романа е толкова завладяваща именно заради тях“ – обяснява писателят.
В интервюто той разказва точно как се е родил сюжетът на „Пазителите“. В сърцето на трилъра е случаят на несправедливо осъдения за убийството на своята съпруга училищен директор Джо Брайън: „Признавам се за виновен: откраднах фактите. Така правят писателите.“ Сутринта преди да отиде в телевизията за разговора си с Ивън Смит, Гришам за първи път се среща на живо с Джо Брайън – посещава го в затвора.
„Преди това си писахме около година. Обясних му какво искам да направя. Поисках му разрешение да използвам неговия случай, да открадна неговия случай, да взема фактите. И в замяна, когато книгата излезе, да разкажа за него. Днес сутринта разговаряхме на живо. Този човек е в затвора от 35 години. Изумително е как е осъден в Тексас почти без доказателства.“
Писателят „признава“ за още една своя „кражба“ при написването на книгата. Неговите „Пазители на справедливостта“ са вдъхновени от съвсем истинската организация „Центуриони в действие“, която се занимава от 45 години с оневиняването и освобождаването от затвора на несправедливо осъдени хора от цяла Америка.
Вижте целия разговор Джон Гришам в сайта на PBS тук.

Scroll to Top