Писмо от Джон Гришам до читателите

Сподели:

Тъй като светът е зашеметен от пандемия с исторически мащаби, аз се надявам този роман да ви разведри, да ви забавлява и да ви пренесе в друг свят, макар и за кратко.

Скъпи читатели,

надявам се да сте добре и в безопасност.

Преди три години излезе романът ми „Остров Камино“. В него няма адвокати – той разказва за безценни ръкописи, откраднати от престижна библиотека, които се появяват на черния пазар. Така те стигат до Брус Кейбъл, собственик на книжарница и търговец на редки издания от остров Камино – фиктивно място в щата Флорида.

Когато завърших романа, знаех, че ще се върна на острова за нова история. „Ветрове над Камино“ е своеобразно продължение на предходния роман, макар да не е необходимо да сте го чели – много от героите са същите, но сюжетът е съвсем различен. В началото на историята ураган връхлита острова, а в разгара му е убит писател, заселил се там неотдавна. Убиецът не оставя почти никакви следи, а местната полиция е прекалено натоварена с опустошенията от природното бедствие, за да разследва престъплението. Брус Кейбъл се наема да открие извършителя.

Когато преди много години излезе „Фирмата“, един литературен критик весело я определи като „плажно четиво“ и нищо повече. Какво лошо има в плажните четива? Кой не обича да прекара дълъг летен следобед край басейна с увлекателна книга, пренесен в друг свят?

С „Остров Камино“ целях да напиша занимателно плажно четиво без послания, без дълбоки проблеми, без огромна несправедливост, която трябва да бъде преодоляна. Получи се доста добре и това ме насърчи да се върна към този жанр.

Наближава 28 април, когато „Ветрове над Камино“ ще излезе в САЩ, и тъй като светът е зашеметен от пандемия с исторически мащаби, аз се надявам този роман да ви разведри, да ви забавлява и да ви пренесе в друг свят, макар и за кратко.

Пазете се!

С най-добри пожелания,

Джон Гришам

Scroll to Top