Завръщането на историята и краят на мечтите

The Return of History and the End of Dreams

Светът отново е нормален. Първите години след края на Студената война разкриха измамната мимолетна картина на нов международен ред, в който националните държави израстват заедно или изчезват, идеологическите конфликти отшумяват, културите се смесват, а търговията и комуникациите стават все по-свободни.

информация

Страници: 160
Корица: мека
ISBN 9789547691865

10.20 лв.

Изчерпана

Безплатна доставка

за поръчки над 70 лв.

ЗА КНИГАТА

Светът отново е нормален. Първите години след края на Студената война разкриха измамната мимолетна картина на нов международен ред, в който националните държави израстват заедно или изчезват, идеологическите конфликти отшумяват, културите се смесват, а търговията и комуникациите стават все по-свободни. Съвременният демократичен свят искаше да повярва, че краят на Студената война е край не само на един стратегически и идеологически конфликт, а и на стратегическия и идеологическия конфликт изобщо. Хората и техните лидери копнееха за един „променен свят“. Но това беше мираж. Светът не се бе променил. На повечето места националните държави са все така силни – такива са и националистическите амбиции, страстите и съперничеството между нациите, моделирали историята. Съединените щати все още са единствената суперсила. Но международното съперничество между великите сили се завърна в лицето на Русия, Китай, Европа, Япония, Индия, Иран, САЩ и останалите борещи се за регионално надмощие. Борбите за позиции и влияние в света отново се превърнаха в основна характеристика на международната сцена. Появи се пак и старото съперничество между либерализма и автокрацията, като големите световни сили все повече се групират според характера на режима си… Демокрациите остават разделени и объркани от проблеми – както дълбоки, така и незначителни. Те поставят под съмнение собствените си цели и морал, спорят по проблемите на силата и етиката и сочат една на друга взаимните си неуспехи. Липсата на единство отслаби и деморализира демокрациите в момент, в който те не могат да си позволят това. Историята се завърна и за да я моделират, те трябва да се обединят или други ще го сторят вместо тях. Робърт Кейган В тази важна, навременна и прекрасно написана книга Робърт Кейган показва, че “краят на историята” е бил една илюзия. Глобалните предизвикателства днес поставят демокрациите в света на сериозно изпитание. Тази книга е зов за събуждане и трябва да бъде прочетена от политически стратези и действащи политици, експерти и всички онези, които се нуждаят от лоцман в опасните води на геополитиката на XXI век. Джон Маккейн

Сподели:

ЗА АВТОРА
Завръщането на историята и краят на мечтите
Робърт Кейган
Робърт Кейган е роден през 1958 г. в Атина, Гърция. Завършва история в Йейл. Има магистърска степен по обществена политика от Харвард и докторска степен по история от Американския университет във Вашингтон. Работи в Държавния департамент на САЩ от 1984 до 1988 г., а след като напуска администрацията, започва да се занимава с политически анализи.
КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Завръщането на историята и краят на мечтите
Завръщането на историята и краят на мечтите
Робърт Кейган
За рая и силата
За рая и силата
Робърт Кейган

най-новите книги

 • Рон Раш
  18.70 лв.
 • Татяна дьо Роне
  18.70 лв.
 • Дейвид Балдачи
  20.40 лв.
 • Корица на юбилейното издание на Ловецът на хвърчила
  Халед Хосейни
  19.55 лв.
 • Грант Блекууд, Стив Бери
  20.40 лв.
 • М. Л. Стедман
  20.40 лв.
Scroll to Top