Детският влак

Il treno dei bambini

информация

Превод: Вера Петрова
Страници: 256
Корица: мека
ISBN 978-954-769-489-7

Original price was: 18.00 лв..Current price is: 15.30 лв..

Безплатна доставка

за поръчки над 70 лв.

ЗА КНИГАТА

1946 г. Любимата игра на седемгодишния Америго е да брои и оценява обувките на минувачите по улиците на Неапол. Най-много точки му носят здравите обувки, но те са рядкост, а за нови и дума не може да става. Америго не познава баща си и двамата с майка му едва оцеляват в съсипания от войната град.
Спасението идва от Северна Италия, а с него и драмата на откъснатите от родителите си деца. Седемдесет хиляди бедни хлапета от Юга са изпратени временно в приемни семейства. Как обаче се справя Америго, когато внезапно попада в съвсем различен свят?
1994 г. Америго вече е прочут цигулар. Сега, когато за пръв път след десетилетия се завръща в родния си дом, той вижда миналото си с други очи. Може би не е късно да сглоби парчетата от своя разполовен свят. И да изкупи вината си.
Разтърсващ и затрогващ роман по действителни събития, носещ драматичния заряд на „Ловецът на хвърчила“.

 

Людмила Еленкова, журналист: „В „Детският влак“ на Виола Ардоне четем за герой, чиято самоличност се разполовява – подобно на страната, която на юг е толкова бедна, че той ходи с чужди обувки и събира парцали, за да могат с майка му да преживеят, а на север цари благоденствие. Италианското икономическо чудо, което познаваме от учебниците, в литературната версия на Виола Ардоне залага на един потресаващ факт. През 1949 г. Комунистическата партия на Италия превозва 70 хил. деца с влакове от южната в северната част. Целта е за тях да се грижат приемни семейства и така да изкарат зимата.
Всеки ред в книгата хваща за гърлото – от мига на качването във вагоните, когато малчуганите хвърлят на родителите си старите палта, за да ги ползват останалите братчетата и сестричета, до пребивававането им в среда, която макар и обезпечена материално, засилва чувството за неравенство.“
прочетете цялото ревю в Lira.bg

Разговор с преводачката на книгата Вера Петрова в „Култура.БГ – културен слот по БНТ1“ тук.

Сподели:

ЗА АВТОРА
Детският влак
Виола Ардоне
Виола Ардоне е родена в Неапол през 1974 г. Преподава италиански и латински език в лицея „Де Карло“ в Джулиано. Авторка е на романите „Рецептата на бурното сърце“ (2012), „Революция на чувствата“ (2016) и на една от най-успешните италиански книги през 2019 г. – „Детският влак“, е издадена в 28 страни.
КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Олива Денаро
Олива Денаро
Виола Ардоне

Original price was: 19.00 лв..Current price is: 16.15 лв..

Детският влак
Детският влак
Виола Ардоне

Original price was: 18.00 лв..Current price is: 15.30 лв..

Прочетете и…

най-новите книги

Scroll to Top