Олива Денаро

Oliva Denaro

След изключителния успех на първата си книга, „Детският влак“,  Виола Ардоне ни поднася още една вълнуваща история, заимствана от истински случай: през 1965 за пръв път в Сицилия една смела жена, Франка Виола, дръзва да откаже „поправителен“ брак с мъжа, който я е отвлякъл и насилил.

информация

Превод: Вера Петрова
Страници: 312
Корица: мека
ISBN 978-954-769-538-2

15.20 лв.

Безплатна доставка

за поръчки над 50 лв.

ЗА КНИГАТА

През 1960 Олива Денаро е на петнайсет години. Живее в малко сицилианско селце и знае от майка си, че „жената е стомна, който я счупи, за него си е“. Любознателна е, учи се да използва сложните думи от речника. Тайно рисува в една тетрадка портрети на кинозвезди, макар и киното да си остава недостъпно удоволствие за момиче като нея. Харесва ѝ да тича презглава, да замеря момчетата с прашка, ако дръзнат да закачат по-слабите, да събира охлюви с татко си, за да ги продават на пазара.

Олива живее във време, в което все още предстои правата на жените да бъдат извоювани. Тя обаче  намира сили да се разбунтува срещу правилата, към които от малка я приучават, когато става жертва на насилие. В живота нищо не е само черно или бяло, границата между неосъзнатия любовен трепет и опита да ѝ бъде наложена чуждата воля е много тънка. Виола Ардоне майсторски пресъздава Историята в лична история със своя фин усет за отношенията между поколенията и за това колко противоречиво може да бъде плътското желание, което ласкае и привлича, но и плаши, ако е наложено със сила. Няма съмнение, че настъпва времето, в което социалният модел трябва да се промени и правото на лично щастие да надделее над остарелите обществени повели. Двайсет години по-късно се разделяме с една различна Олива, стъпила на нов път заедно с много жени от своето поколение.

Сподели:

ЗА АВТОРА
Олива Денаро
Виола Ардоне
Виола Ардоне е родена в Неапол през 1974 г. Преподава италиански и латински език в лицея „Де Карло“ в Джулиано. Авторка е на романите „Рецептата на бурното сърце“ (2012), „Революция на чувствата“ (2016) и на една от най-успешните италиански книги през 2019 г. – „Детският влак“, е издадена в 28 страни.
КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР
Олива Денаро
Олива Денаро
Виола Ардоне

15.20 лв.

Детският влак
Детският влак
Виола Ардоне

14.40 лв.

Прочетете и…

най-новите книги

 • Стив Бери
  19.20 лв.
 • Питър Хелър
  16.00 лв.
 • Джон льо Каре
  20.00 лв.
 • Меган Абът
  16.00 лв.
 • Дейвид Балдачи
  17.60 лв.
 • Джеймс Коми
  17.60 лв.
Scroll to Top