А знаехте ли, че…

Сподели:

Любопитни факти за един от най-успешните съвременни британски автори - Лий Чайлд

Лий Чайлд е псевдоним

Родното име на популярния автор е Джеймс Грант. Роден е на 29 октомври 1954 г. в Ковънтри, Англия.

Лий Чайлд започва да пише на 43 години, след като е съкратен от работа

Авторът е съкратен от британския телевизионен канал „Гранада”, където работи като сценарист и продуцент. Още същия ден си купува хартия и моливи, решен да напише първия си роман. Започва работа в супермаркет, а вечер се отдава на писането на „Място за убиване“. По-късно той се превръща в бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и носи на Чайлд 2 литературни награди. Още същата година е издаден в десетки страни.

Успехът му е неоспорим

На всеки двайсет секунди някъде по света се продава някоя негова книга. Статистика на Амазон от миналата година сочи, че книгите с главен герой Джак Ричър са най-продаваната поредица за всички времена на Amazon.co.uk, докато книгите за Хари Потър се класират едва на пето място. През 2019 г. е награден за автор на годината на British Book Awards.

Идея за името на Джак Ричър му хрумва в супермаркет

Едрият и внушителен главен герой е само 2 см по-висок от Лий Чайлд. На автора често му се случва пазаруващи в супермаркетите да му отправят молби да се пресяга до най-горните рафтове, за да им подаде нещо. Веднъж жена му се шегува, че може да работи като „ричър“. Така му хрумва идеята да смени първоначално избраното име Франклин с Ричър – на английски „ричър“ е устройство, което помага да се взимат трудни за достигане предмети.

Последната книга от поредицата за Джак Ричър можете да намерите ТУК.

Scroll to Top