Да измамиш смъртта – интервю с Матю Фицсимънс

Сподели:

Научната фантастика има свойството да бъде прекалено оптимистична спрямо темповете на промяна. Действието в „Констанс“ се развива през 2040 г. Запитах се как се е променил животът ни през последните двайсет години и предвидих подобно ниво на промяна. А, да, и има клонинги...

Интервю на Дебора Каб с Матю Фицсимънс, публикувано в блога „За книгите: въпроси и отговори“.

2040 г. Клонирането на хора е реалност. Върховният лукс – да измамиш смъртта – вече е достъпен за богатите. За противниците на клонирането обаче това е престъпление срещу природата. А за младата Констанс Дарси, която получава свой клонинг като подарък от покойната си леля, това е истински кошмар...

Какво ви вдъхнови да напишете „Констанс“ и как изградихте света на романа?

Една вечер, докато се мъчех да заспя, се запитах няма ли да е страхотно някой да може да разследва собственото си убийство. Но как би могло да стане? Изключих свръхестествените варианти и се замислих какво ми остава.

Докато се унасях, ми хрумна, че един клонинг би могъл да направи това. Седнах в леглото и цяла нощ си представях какъв ще е този свят, в който хрумването ми да е осъществимо.

На практика поставих каруцата пред коня – първо дойде идеята, а после ситуацията, в която тя би била възможна. И чак накрая се появи главна героиня, която да ме преведе през този свят – Констанс Дарси.

Действието в романа ви се развива в бъдеща версия на Вашингтон. Как открихте правилната комбинация между града, какъвто е днес, и представата ви за него в бъдещето?

Научната фантастика има свойството да бъде прекалено оптимистична спрямо темповете на промяна. Например действието в „Блейд Рънър“ се развива през 2019 г. и  човечеството води междузвездни битки, живее в колонии на други планети, използва летящи коли и създава синтетични същества, неразличими от хората.

Моят подход беше доста по-консервативен. Действието в „Констанс“ се развива през 2040 г., след по-малко от две десетилетия. Запитах се как се е променил животът ни през последните двайсет години. В действителност разликите са незначителни. Мобилните телефони станаха неразделна част от ежедневието ни, а огромните кутии на телевизорите бяха заменени от плоски панели, но като цяло, ако изключим маските, една снимка на центъра на Вашингтон от 2002 г. и една от днес биха изглеждали почти еднакви.

Предвидих подобно ниво на промяна. Усъвършенствах значително телефоните и фотоапаратите (имам предвид пленоптичната технология за обемни изображения), превърнах самоуправляващите се и електрическите автомобили в норма, вместо изключение, направих принтерите за храна също толкова често срещани, колкото микровълновите печки днес. И стъпките за борба с климатичните промени са оптимистично включени. А, да, и има клонинги…

Над какво работите в момента?

Над нова книга за света, който описвам  в „Констанс“, макар това доскоро да не беше в плановете ми. Основната идея се очерта в съзнанието ми за около десет минути под душа сутринта, след като бях предал „Констанс“ на издателството ми.  Заглавието й е „Шанс“ и действието в нея се развива в Лос Анджелис през 2042 г.

Шанс Харкър е клонинг също като Констанс, но нейните преживявания ще бъдат много по-различни. За мен това е възможност да разгледам нещата от друга перспектива. Ще има и допирни точки, а някои герои от „Констанс“ ще получат важна роля.

Scroll to Top