Да измамиш смъртта – интервю с Матю Фицсимънс

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Научната фантастика има свойството да бъде прекалено оптимистична спрямо темповете на промяна. Действието в „Констанс“ се развива през 2040 г. Запитах се как се е променил животът ни през последните двайсет години и предвидих подобно ниво на промяна. А, да, и има клонинги...

Интервю на Дебора Каб с Матю Фицсимънс, публикувано в блога „За книгите: въпроси и отговори“.

2040 г. Клонирането на хора е реалност. Върховният лукс – да измамиш смъртта – вече е достъпен за богатите. За противниците на клонирането обаче това е престъпление срещу природата. А за младата Констанс Дарси, която получава свой клонинг като подарък от покойната си леля, това е истински кошмар...

Какво ви вдъхнови да напишете „Констанс“ и как изградихте света на романа?

Една вечер, докато се мъчех да заспя, се запитах няма ли да е страхотно някой да може да разследва собственото си убийство. Но как би могло да стане? Изключих свръхестествените варианти и се замислих какво ми остава.

Докато се унасях, ми хрумна, че един клонинг би могъл да направи това. Седнах в леглото и цяла нощ си представях какъв ще е този свят, в който хрумването ми да е осъществимо.

На практика поставих каруцата пред коня – първо дойде идеята, а после ситуацията, в която тя би била възможна. И чак накрая се появи главна героиня, която да ме преведе през този свят – Констанс Дарси.

Действието в романа ви се развива в бъдеща версия на Вашингтон. Как открихте правилната комбинация между града, какъвто е днес, и представата ви за него в бъдещето?

Научната фантастика има свойството да бъде прекалено оптимистична спрямо темповете на промяна. Например действието в „Блейд Рънър“ се развива през 2019 г. и  човечеството води междузвездни битки, живее в колонии на други планети, използва летящи коли и създава синтетични същества, неразличими от хората.

Моят подход беше доста по-консервативен. Действието в „Констанс“ се развива през 2040 г., след по-малко от две десетилетия. Запитах се как се е променил животът ни през последните двайсет години. В действителност разликите са незначителни. Мобилните телефони станаха неразделна част от ежедневието ни, а огромните кутии на телевизорите бяха заменени от плоски панели, но като цяло, ако изключим маските, една снимка на центъра на Вашингтон от 2002 г. и една от днес биха изглеждали почти еднакви.

Предвидих подобно ниво на промяна. Усъвършенствах значително телефоните и фотоапаратите (имам предвид пленоптичната технология за обемни изображения), превърнах самоуправляващите се и електрическите автомобили в норма, вместо изключение, направих принтерите за храна също толкова често срещани, колкото микровълновите печки днес. И стъпките за борба с климатичните промени са оптимистично включени. А, да, и има клонинги…

Над какво работите в момента?

Над нова книга за света, който описвам  в „Констанс“, макар това доскоро да не беше в плановете ми. Основната идея се очерта в съзнанието ми за около десет минути под душа сутринта, след като бях предал „Констанс“ на издателството ми.  Заглавието й е „Шанс“ и действието в нея се развива в Лос Анджелис през 2042 г.

Шанс Харкър е клонинг също като Констанс, но нейните преживявания ще бъдат много по-различни. За мен това е възможност да разгледам нещата от друга перспектива. Ще има и допирни точки, а някои герои от „Констанс“ ще получат важна роля.

Scroll to Top