Авторката на „Пази се от мен“: „Дори в най-щастливите бракове винаги има момент, в който разкриваш нещо за партньора си, за което никога не си предполагала. И това чувство – тази постепенно растяща параноя – се превърна в двигател на книгата“

Сподели:

Меган Абът говори за сложните връзки между порасналите деца и родителите им, за силите на привличане и раздалечаване в брака, както и за страстта на авторката към фотографията. Но само с „Полароид“.

Интервюто взе К. Л. Ромо за сайта на Международната организация на авторите на трилъри „The Big Thrill“.

Какво ще стане, ако само няколко месеца след сватбата идеалният съпруг се превърне в напълно непознат за вас човек? Ами ако избере баща си пред вас? В последния си роман „Пази се от мен“ майсторката на психологическия трилър Меган Абът залива читателите си с водовъртеж от емоции и объркани семейни отношения.

Говорим с Меган Абът за сложните връзки между порасналите деца и родителите им, за силите на привличане и раздалечаване в брака, за нуждата от доверие между партньорите, както и за страстта на авторката към фотографията. Но само с „Полароид“.

Какво лежи в основата на историята в „Пази се от мен“?

Изведнъж ми хрумна нещо. Изненадващо и важно. „Всяка жена се омъжва за непознат.“ И накрая точно това казва майката на главната ми героиня Джейси в книгата. Не спирах да мисля за смисъла му, за това как дори в най-щастливите бракове винаги има момент, в който разкриваш нещо за партньора си, за което никога не си предполагала. И това чувство – тази постепенно растяща параноя – се превърна в двигател на книгата.

Какво бихте казали за криещата понякога опасност връзка между родители и пораснали деца? Особено когато се засягат отношенията  между съпруг и съпруга?

Мислила съм дълго по този въпрос. И Джейси, и съпругът ѝ Джед са единствени деца, отгледани от самотни родители – тя от майка си, той от баща си. Това може да е невероятен дар – всичкото това родителско внимание, близостта. Но също така може да става дума за контрол, за подчиняване, задушаване или дори нещо по-страшно. И бракът би могъл да изглежда като заплаха за тази връзка.

Докато четях „Пази се от мен“, непрекъснато си казвах: „Ами ако съпругът ми ме постави на второ място?“. И се ужасявах. Защо постоянното желание да угодиш на родителите си понякога засенчва брачната връзка, и какви вреди ѝ нанася?

Чудесен въпрос. Предполагам трудното идва от там, че рядко е съзнателно. Не осъзнаваме, че го правим, но то просто се случва. Мнозина от нас изпитват преданост към родителите си, която е толкова дълбока и сложна. Идеята, че родителите са завинаги, а бракът може да приключи може да бъде използвана и манипулирана от някои родители (прекомерно погълнатите от живота на децата си),  без те дори да си дават сметка за това. Могат да предизвикат или засилят чувството ни на вина. Всичко е толкова несигурно.

Какво бихте посъветвали други писатели?

Четете постоянно, четете много.  И всеки ден си позволявайте да пишете лошо. Да осъждате сами себе си може буквално да ви парализира, затова е важно да помните, че нищо не започва гладко и плавно. Но това са страници, ще зазвучат по-добре по-нататък. Просто не спирайте.

Може ли да ни разкажете нещо за следващия си роман?

Още е рано, но мисля, че следващата ми книга ще е първата, в която действието се развива в родния ми град (Грос Пойнт, Мичиган). Става дума за няколко жени на определена възраст (чиито деца вече са пораснали и не живеят у дома), които се забъркват в големи неприятности.

Кажете ни нещо за себе си, което феновете ви може още да не знаят.

Обожавам да правя снимки. С полароид. Имам оригинален „Полароид 600“ и съм безкрайно щастлива, когато обикалям Куинс в Ню Йорк и снимам. Има нещо постоянно, нещо неизменно във фото филма, което ме кара да се спирам за по-дълго, да гледам по-съсредоточено. Да виждам различно.

Scroll to Top