„Мич Макдиър отново е в играта“: Джон Гришам за продължението на „Фирмата“

Сподели:

„Дневник“ публикува със съкращение интервюто, което Гришам дава за Моли Бол от списание „Тайм“.

След пробива си с „Фирмата“ през 1991 г. Джон Гришам създава 48 книги, всяка от които става номер 1 в класацията на бестселърите на в. „Ню Йорк Таймс“. Във фейсбук, където писателят има над един милион последователи, феновете тръпнат в очакване на новия му трилър „Размяната“. „Гришам е много дисциплиниран, подхожда сериозно и наистина се старае да стигне до всички. Никога не се хвали. Книгите му не поляризират читателите. Те са просто изпитано добри“, пише утвърдената филмова и литературна критичка Джанет Маслин.

В новия си трилър Гришам се завръща към началото. „Размяната“ е продължение на „Фирмата“ – съдебния трилър, чието действие се развива в Мемфис и който наложи Гришам като авторитет в света на книгоиздаването и в Холивуд. Филмовата версия, излязла преди 30 години с Том Круз в ролята на адвоката Мич Макдиър, си остава най-печелившата киноадаптация на книга на Гришам. Според издателя му новият роман е вдъхновен отчасти от завръщането на Круз в „Топ Гън: Маверик“ през миналата година. Излизането на филма е събитие, което кара Гришам да обърне поглед назад. „Когато започнах да пиша романа през януари тази година, наистина изпитвах носталгия“, признава той.

Със своите над 400 милиона продадени екземпляра романите на Гришам са формирали възгледите на милиони читатели за правото и съдебната система и свързаните с тях трудности и неудовлетворение. Те засягат теми като расовото насилие, алчността на корпорациите, замърсяването на околната среда и смъртното наказание.

Както признава писателят, за него несправедливостта е идея фикс и той често се заема да пише роман като възможност да проучи конкретен проблем. Стреми се да не звучи дидактично. „Не отделям много време на отправянето на послания – казва той. – Хората възприемат историите по различен начин. Често ми е забавно да наблюдавам как те сами откриват в сюжетите теми като верността, прошката, алчността и тъй нататък. Аз искам само да разкажа една история, и то така, че тя да увлече читателите.“

На високото чело на Гришам вече има няколко бръчки, тъмната му коса е побеляла, но погледът му все още е леко насмешлив и скептичен, погледът на адвокат, който виждаме на кориците на книгите му още от началото на неговия възход. Той е човек с установени навици и непоклатима лоялност. От години работи с един и същ литературен агент и издател и при появата на всяка нова книга раздава автографи в няколкото независими книжарници в южните щати, които са го подкрепяли, когато е прохождал като писател.

В тази късна августовска сутрин е дошъл да се срещне със своите стари приятели Кори и Черил Меслър, собствениците на книжарница „Бъркс“, която като всяка друга книжарница очаква с нетърпение излизането на „Размяната“ през октомври.

– Мич се завръща! – съобщава Гришам на Кори Меслър, застаряващ хипстър с федора и хавайска риза.

– В тази книга Мич идва ли в Мемфис? – пита Меслър.

– Идва за кратко. Само да поздрави старите приятели.

– Добре.

– И после историята се мести другаде. Мич вече е в Ню Йорк. Действието се развива петнайсет години по-късно, той е на 41, работи в голяма международна фирма и си живее добре в града.

– Обаче се случва нещо – подсказва Меслър.

– Да, случва се нещо – смее се Гришам. – Може да се появят няколко трупа.

– Том Круз възрастен ли е вече да го изиграе? – пита Меслър.

– Той е към 60, нали? Обаче изглежда на 40. Изглежда страхотно. Казаха ми, че в момента чете ръкописа.

За Гришам, който дължи кариерата си на романа „Фирмата“, завръщането към този материал е отговорна задача. „Страхувах се да върна Мич в играта, защото той винаги ще си остане героят от първата ми голяма книга – казва Гришам. – В същото време човек не бива да приема тези неща прекалено сериозно. Защо да не го съживим и да се позабавляваме? Романът вече е готов и историята ми харесва. Има вероятност да го направя отново.“

„Размяната“ вече можете да закупите от следния ЛИНК.

Превод на интервюто: Надежда Розова

Заглавието е на „Дневник“

Scroll to Top