Три български романа заедно на Културната сцена на НДК

Сподели:

„Ще се върна за теб“ на Кристин Димитрова, „Свидетели на небеса“ на Емилия Дворянова и „Дневник на артиста“ на Албена Стамболова бяха представени от своите автори на Културната сцена на Панаира на книгата в НДК. В разговор с Юрий Дачев трите писателки разказаха за написването на романите си и идеите зад тях.

„Започнах да пиша такава книга, каквато се надявах да прочета в този момент“, споделя Кристин Димитрова. „Исках на мен да са ми интересни героите, защото знаех, че поне година и половина ще живея заедно с тях. Беше ми интересно как ще действат.“

Тя описва „Ще се върна за теб“ като семейна драма, която продължава в пикареска: „В крайна сметка героят от един празноглавец и егоист се превръща само в празноглавец, но егоизмът му се излекува.

Емилия Дворянова признава, че има чувството, че не тя е написала „Свидетели на небеса“: „Дали съм я написала трудно? По-скоро сама се написа, и аз не знам как точно“. Но книгата съвсем не излиза изпод перото ѝ без усилие – понеже героите на „Свидетели на небеса“ са исторически личности, писателката прави много сериозно изследване със събиране на разкази на хора и с години ходене в архивите на Държавна сигурност.

„Включва история на две войни – от Първата до Втората световна война, до 9 септември в България, всичко това е едно много голямо, много обемно време.

Албена Стамболова описва своя „Дневник на артиста“ като монороман за един човек в две линии – какво се случва уж в действителност и какво се случва уж в неговото въображение, докато той е в изолация. „Сюжетът е като една лента на Мьобиус, която непрекъснато помръдва ту от едната, ту от другата страна, без до край да става ясно къде двете повърхности на лентата се свиват и къде се различават.

Един въпрос си остава отворен. Кое е по-добре – да си изживее безкрайната любов въображаемо или да се рискува тя да се изживее действително и да не бъде споделена.

Представянето на трите романа премина при висок интерес, а книгите вече са при своите най-нетърпеливи читатели. Те и сега могат да бъдат закупени с 20% отстъпка от сайта на издателство „Обсидиан“.

Scroll to Top