Тимъти Снайдър: Украйна защитава всички нас

Сподели:

Путин воюва не само с Украйна, но и със Запада. Ако окажем подкрепа на Украйна, това няма да е нищо неочаквано за него. Той вярва, че целта на войната е не просто да се унищожи Украйна, но и да се покаже колко слаби и неспособни да се защитават са нашите общества. Не поемаме особено голям риск, ако покажем, че наистина ни е грижа за демокрацията и че разбираме колко недопустимо е Украйна да загуби.

Tимъти Снайдър, автор на „За тиранията“ и „Пътят към несвободата“, е професор в Йейлския университет в Ню Хейвън и изследовател на историята на тоталитаризма, комунизма и Холокоста. Споделяме неговото интервю за британския Channel 4, публикувано в Дневник в превод на Веселин Кръстев.

Как според вас досегашната ни преценка за мотивите на Владимир Путин се разминава с реалността?

– Мисля, че твърде дълго го считахме за тактик, чиито крайни цели не са особено по-различни от тези на всички останали. Тази война разкри нещо, което трябваше отдавна да ни е станало ясно, а именно, че Путин е идеолог – има идея за това какво трябва да представлява Русия и тази идея включва контрол над Украйна. Там ни беше грешката – изкарвахме го по-рационален, отколкото е. Той действително има идея, но не е тази, която си мислехме.

Каква е тя – да възроди Руската империя?

– Разбира се. Това е империализъм, защото става въпрос за контролиране на чужда територия. Империализъм е, защото Путин заявява, че Украйна не съществува. Именно това прави той – твърди, че няма такава държава и такъв народ. Империализъм е, когато се опитваш да подчиниш една чужда страна, да я завладееш, може би дори да я унищожиш. Империализъм е и защото става въпрос за фикс идея за величие. Путин иска да остави след себе си величава идея за Русия – не просто Русия, каквато съществува днес, а Русия с мисия. В това отношение също може да се говори за империализъм.

Как осмислянето на тези обстоятелства би ни помогнало да решим каква да е стратегията ни по отношение на преговорите?

– Путин сгреши по отношение на Украйна и сега няма избор, освен да продължи. Цялата идея около „специалната военна операция“ се основава на допускането, че Украйна всъщност не съществува, че безименните жители, живеещи там, ще се зарадват, като видят руските войници, че украинското правителство ще забегне или ще се разпусне. Нищо подобно не се случи, но явно очакванията на Путин са били такива. Затова сега трябва да притиска украинците, докато не признаят, че e бил прав.

Точно това наблюдаваме в момента: безогледното избиване на жени, деца и бежански колони с артилерийски обстрел и бомбардировки с цел да се унижат и да се наранят хората, за да признаят неговата версия на реалността. Това обаче няма да се случи. За да се стигне до преговори, украинците първо трябва да спечелят. Те трябва да накарат Путин да осъзнае, че блянът му за тяхната държава вреди не само на милиони други хора, но и на собствената му способност да се задържи на власт. А това е единственото нещо, което го интересува.

А какво можем да очакваме, ако не спечелят? Русия да продължи да нанася щети и да се премине към дълга война на изтощение?

– Можем да очакваме руснаците да се опитат да унищожат един народ. Вече сме ставали свидетели на подобни действия.В контролираните от Русия територии се депортират хора, изчезват журналисти и местни кметове. Руснаците искат не просто да контролират дадена територия, но и да променят обществото, което живее там. Искат да унижават и подчиняват хората, докато те не приемат, че вече не са украинци. Впрочем именно затова за украинците е толкова очевидно, че трябва да се борят. Можем да очакваме не просто войната да продължи още дълго с много жертви и от двете страни, но и това политическо потисничество да се разпростре на територията на Украйна.

Смятате ли, че съществува сценарий, в който Путин настъпва още по-навътре – към Латвия, Литва или Естония, за да заплаши НАТО по-директно?

– Трябва да разберем, че става въпрос за цялостна кампания. В главата на Путин Западът представлява лицемерна система, която не бива да съществува.

Всичкият този плурализъм, непредвидимост, хаос – например, когато дадена партия в Обединеното кралство изгуби изборите, министър-председателят се оттегля от поста, такива работи никак не му се нравят. Според него светът трябва завинаги да бъде управляван от диктатори и всичко да е чисто и ясно. Няма място за противниците на неговия подход. Западът е заплаха поради самото си съществуване. Украйна е проблем, защото не се води по плана му.

Вместо това там имаме една хаотична демокрация със законно избран лидер, президента Зеленски, който се появи от нищото. Идеите на Путин се отнасят до Украйна, но също и до Запада. Между другото в последните дни руските политици говорят най-вече за денацификация на Полша, сякаш Полша ще е следващата. Мисля, че логиката е пределно ясна.

Руснаците не напредват добре в Украйна. Важно е да продължат да не напредват. Ако спечелят в Украйна, те не просто ще станат по-силни заради ресурсите, които ще си присвоят, но и ще създадат прецедент за бъдещи инвазии. Ще стане приемливо една държава да си измисли претекст за нахлуването на територията на друга и просто да нахлуе. Това всъщност прави Русия.

Ако позволим това да се случи – не че зависи от нас, разбира се, украинците са тези, които са на фронта, – ако Украйна загуби, тази тактика ще се превърне в легитимна политика. Правиш някакви измислени идеологически твърдения за съседа си, атакуваш го и очакваш да постигнеш единство в собствената си държава. Това е песимистичен сценарий, но всъщност не сработва много добре засега. Жизненоважно е да се уверим, че изобщо няма да сработи. Провалът трябва да е назидателен.

Дочетете цялото интервю в Дневник – тук.

Scroll to Top